סתיו ברפואה הסינית

באחד מימי השרב הכבד האחרון שפקד אותנו, נחשפתי למחזה אירוני משהו… שיא השרב… מחניק… המזגן בבית פועל ללא הפסקה… ומי בכלל חושב על להסתובב בחוץ אלא אם אין ברירה… אבל על גבעה ליד הבית מחזה מרהיב של חצבים פורחים…


לטבע חוקים משלו! הוא מתנהל כמו שעון. גם אם לנו זה מרגיש שהימים עדיין חמים והלחות לא ממש ממהרת לעזוב… הטבע כבר מתחיל להראות אותותיו לחילוף עונה… צריך רק להסתכל ולראות. הימים מתקצרים, הלילות מתארכים. בעלי החיים מכינים עצמם לחורף, מכינים מחסה ראוי ואוגרים מזון אחרון (הכי קל ופשוט זה להסתכל בימים אלה על עבודת הנמלים המופלאה). העלים נושרים, האדמה מתכנסת אל תוך עצמה, אוספת ואוגרת לתוכה שאריות של פירות שנשרו על זרעיהם, אותם תנביט בבוא הזמן. פתולוגיות של גרון ואף מורגשות היטב בימים אלה; וגם פתולוגיות של מערכת העיכול: כאבי בטן, ושלשולים.

הטבע עושה סדר! וגם אנחנו… בדר"כ זה מתבטא בארון הבגדים שלנו! אבל נשכיל ונרוויח אם נעשה את 'הסדר' הזה גם בנו. לא לחינם, מגיע הסתיו בתום שנה אחת ובתחילתה של חדשה. זמן של מתן דין ושל חשבון נפש. של ימי תשובה. זמן של התנקות פנימית. של סליחה – לא רק מאחרים אלא גם מעצמנו. זמן של קבלת החלטות: מה אנחנו לוקחים איתנו לשנה החדשה ומה משחררים ומשאירים מאחור: LET GO (שמזוהה עם המעי הגס. המעי הגס והריאות הם איברים המסמלים את עונת הסתיו – אלמנט המתכת. אלמנט הקשור, ברפואה הסינית, לגבולות, למשפט, לעשיית צדק, לרגש: צער).

ותראו את חכמת הטבע – אלמנט המתכת בא אחרי אלמנט האדמה ולפני אלמנט המים: אדמה – מתכת – מים. שמנו אדמה. לפני שאנחנו מרווים את האדמה בשפע של מים ברוכים אנחנו צריכים לשים "כלי". גבולות שיתחמו את המים מלהתפזר ולסחוף איתם את האדמה. המתכת. ויש בה גם חומרים מזינים: כל המתכות הטובות שהטבע ואנו זקוקים להם כחלק מהערכים התזונתיים. סוג של דשן… מופלא!

ובהתאם למה שקורה בטבע, כך רוחש ומתרחש גם בנו.

עונות המעבר הן עונות הכנה לקראת העונות הראשיות. הסתיו הוא העונה של השימור. את מה אנחנו משמרים? – את עצמנו ואת האנרגיה שלנו. את כל מה שאספנו ואגרנו מעונת האביב והקיץ, לקראת עונת החורף, אחרי בדיקה וסינון של מה שצריך ומה שלא. נשמר רק את מה שהכרחי. כדי שלא נבזבז בחורף אנרגיה מיותרת בשימור על מה שלא צריך. עלינו לשמר את האנרגיות ולא לבזבז אותן. אלה ישמשו אותנו בחורף (המזוהה עם אחסון האנרגיה).

עלינו לשלוט בהיבטים המנטליים: לא להיכנס לדכדוך ודיכאון, לא אבל ולא צער, לא להתיש את הצ'י (האנרגיה שלנו), אבל כן להיות מודעים למה שאנחנו מרגישים ולתת לרגשות האלה מקום. לבחון אותם. להרהר בהם. להפוך בהם. לאפשר למודעות הפנימית לעשות את 'הסדר' שהיא זקוקה לו כדי לעבור הלאה, לשלב הבא; ולדעת, שאם אנחנו מרגישים תחושות שכאלה – זה לגמרי בסדר, זה חלק מהבחינה העצמית, מההתבוננות הפנימית שלנו את עצמנו והיא חיונית. זה גם יאפשר לנו להגדיר מחדש את הגבולות שלנו, גבולות כמסגרת של ביטוי עצמי. גבולות גמישים, אבל גבולות בכל זאת. תיחום, כדי שלא "נתפזר". שנהיה ממוקדי חשיבה ועשיה, פיזית ומנטלית.

לשלוט בהיבטים הפיזיים של יצרים ותשוקות… כדי שאנרגיית הריאות תישמר בשיאה בעונת החורף והכליות ישמרו על הג'ינג שהן מאחסנות (הוא התמציות הטהורות). כדי שמערכת החיסון שלנו (המזוהה עם האיברים: ריאות וכליות) תוכל למלא את תפקידה כראוי.
אמרנו שהרפואה הסינית מונחית על פי העיקרון של ההתאמה בין האדם לטבע ובין הטבע לאדם. זאת אומרת, שכל פעילות של האדם – הפיזית והמנטלית צריכה להיות ולהשתנות בהתאמה לחוקיות הטבע. על האדם להתאים את פעילותו המנטלית והפיזית, שעות העבודה והמנוחה ולצרוך תזונה מתאימה בהתאם לעונה.
מחזוריות נוספת של חיים-מוות-חיים בשיאה כרגע. הטבע מכין עצמו לסוג של מוות… למען לידה מחדש.

אז מה מומלץ?
בית
לפתוח חלונות. לאוורר. לתת לאוויר נקי להיכנס הביתה.

פעילות גופנית
תרגילי נשימה – כדי לחזק את הריאות, להגמיש ולאוורר אותן.

ניקיון
לנקות רעילות פיזית ומנטלית – על ידי תזונה גשמית מתאימה ונכונה (לא דיאטות, אלא פשוט אכילה מתאימה ונכונה) ותזונה לנפש: יוגה, דמיון מודרך, מדיטציות…

לבוש
להתחיל להיות מודעים ללבוש. הימים אמנם עדיין חמים, אך הלילות קרירים יותר. והמעברים בין חום לקור ילכו ויהפכו לקיצוניים יותר, בפרט במעבר ממקום ממוזג אל החוץ.
לכסות במטפחת דקה את אזור העורף. להגן על הבטן התחתונה, בעיקר הנשים.

תזונה
אנרגיה של המזון: להתחיל לצמצמם מזונות עם אנרגיה קרה וטמפ' קרה ולהתחיל לצרוך מזונות חמימים יותר.
טעם: חמוץ. טעם שמכווץ, אוסף ומחזק ועוזר לנו לשמור ולשמר.
סוגי מאכלים: מומלץ להתחיל לשלב מרקי ירקות שונים ודייסות למיניהן, בעיקר דייסת אורז.
מזונות: ירקות שורש (לרבות, שומר, סלק ולפת), ירקות כתומים (בטטה, דלעת, גזר), 'ירקות יעודיים'   כאלה שמאפיינים את העונה, פירות העונה ובעיקר: אגסים, תפוחים, אשכוליות ובננות, דגנים מלאים, קטניות, עלים ירוקים (בעיקר: סלרי, חסה וכוסברה), כרובית, ברוקולי.

להימנע:
– ממזון חריף מידי. עם דגש על מידי. הטעם החריף אמנם מזוהה עם הריאות וככזה שמחזק אותן אבל בריכוז גבוה הוא גם מביא לפתיחה של נקבוביות (החריף יוצר תהליך חם בגוף שמרגיש צורך לקרר את עצמו), דבר שעשוי להגדיל את החשיפה למחוללי מחלה שונים.
– ממזון מטוגן.
– ארוחות כבדות וגדולות.

שינה
בכתבים העתיקים מומלץ לישון לאחר השקיעה ולקום עם הזריחה. אז נכון, הזמנים השתנו, אבל הרעיון הכללי ברור.

* באחד מהכתבים העתיקים של הרפואה הסינית (ספר הקיסר הצהוב) נכתב: כי בעבר, יכלו החכמים לצפות בסימנים של הטבע ולהתאים את עצמם לתופעותיו, דבר שהביא לכך שהם נותרו מוגנים מפני השפעות חיצוניות ויכלו לחיות חיים ארוכים…
החכמים, בימי קדם, לא התעסקו במחלה בזמן התהוותה והתפרצותה, אלא טיפלו במחלות על דרך מניעתן – זה תמצית הרעיון של הרפואה הסינית. "כשם שמושל או קיסר נבון היה נוקט בצעדים הכרחיים בכדי להימנע ממלחמה."

 

בריאות ושמחה
אורית מנשה

מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה הבריאות שבטבע, עם התגים , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה (ניתן גם בעילום שם)

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s